11.12.09

õlletest: jõululegend

kui ma mõned aastad tagasi N linnas töötasin, oli mul õhtuti aega pubides käia.
tavaliselt ma pruukisin kas alecoqi või rocki. kui raha oli lahedamalt käes, siis tellisin kesvamärjukesele lisaks ka suupistet prae või snäkkide kujul.
talvel, kui ilmad suhteliselt külmad, kütsin korteris ahju. nii mõnigi kord jäi see kütmine üleliia hilja peale, et ei tasunud pubisse enam minnagi. seetõttu korraldasin asjad niiviisi, et töölt tulles astusin selverist või säästumarketist läbi. üsna pea sai selgeks, et selleks ajaks on pikad järjekorrad tagatud. oma aeg ju raisus, mõtlesin igasuguseid nippe, kuidas järtsudest pääseda.
üks võimalus oli töökohal lõunat pidades astuda selverist läbi, haarata mõni söögiollus purgis kaasa, näiteks poolfabrikaadid - makaronid hakklihaga (kasutusjuhendi järgi pannil praadimiseks, mina tegin makaronisuppi, kaks söögikorda lisandus selle põhjal), veeliksi supid.
eks siis sai ka mõned õlled kotti pistetud.
kuna ammusest ajast teadsin pärnu õlletehase toodangut kui soolase järelmekiga, no merevesi on ka soolane, siis proovisin kirsiõlle ära. see aga üllatas mind täie rauaga - väga hea, tasakaalustatud maitsega, kirsine järelmekk oli suus üsna pikka aega.
täna käisin poes ja tegin endale väikese kingituse: ostsin paar pudelit h.f.puls'i jõululegendi. kirjade järgi oli tume eripruul. kodus korkisin pudeli lahti ja kallasin märjukese õllekannu. mis mind hämmastas, oli pudeli kuju - kuidagi mõnus on hoida ja eks ta ole ka silmale hea vaadata...
pudelist kannu kallates tekkis pruunikas vaht, mille all oli tumepruun vedelik. lõhna järgi paistis olema mõrkjas rüübe, mis maistmismeele järgi nii ka oli.
kui varem õllejoomingu käigus jäi humala mekk üsna pikaks ajaks keelt "hellitama", siis jõululegendi rüübates tundub maitseorgan mõne aja pärast puhas olema. siiski, kurgulagi säilitab õrna, maheda õllemaitse.
kuigi kirjade järgi alc. 5,4% vol., tuikas jõululegend rinnust soojendama. mis pani kahtlustama, et äkitse on tegu viinaga tembitud õllega. loodan, et mitte...
kokkuvõtteks on jõululegend pühadeõllena üsna hea valik jõuluroogade ja hõõgveinide sekka lauda kaunistama.


p.s. selle kirjutisega avan oma õlletesti väravad.

2 kommentaari:

ÖöHulkur ütles ...

Õllearvustis om hää mõte... Igatsugu resto-, filmi-, musa- ja raamatukriitikat om kõik kotused täis, a' õltsi kohta pääaegust mettekedagist...
Jõudu õllelibistamisel!

parmukiller ütles ...

tänud!