19.12.09

õlletest: kuld

Kui täna sauna soojaks küpsetasin, toodi mulle hindamiseks pudel, millel kiri "saku kuld".
pooleliitrise pudeli kuju oli nagu ikka valdavalt eestis enamlevinud putlite kuju, ainukese vahega, et õlal ja jalusel oli reljeefkujundid ja kirjad. kurgualune mustjas kuldse alläärisega kaetud silt viitas nagu aristokraatiale, millele sekundeeris mõisnikutooli-taoline põll. millegipärast meenutas viimatisena mainitud disainivälgatus mulle buurbonnide dünastiat kajastav seriaal, kus ainsa meeldejääva osa etendas mööbel. taguotsa vaadates näis silt üsna tavaline, siit oodanuks mingit ekstravagantsust - okei, kuldne ruut ja must taust ise viitavad eksklusiivõllele.
pudelist kannu kallates tekkis hetkeks mulje nagu omaaegset buratino limonaadi klaasi valades, selline gaasimullikeste voog kuldses vedelikus tekitas juba nostalgiamõtteid, aga peale tekkiv valge vaht kinnitas siiski vastupidist - tegu on ikka õllega. lõhna järgi arvestades ei tee, minu nina vähemalt küll mitte, vahet saku originaaliga. maitse on parajalt leige mõrkjas. paari lonksu järel oli vaht pealt läinud. edasi juues tekkis selline hapukas mõrkjas mekk, mis meenutab olemuselt saku originaali. siit kepsutas mõte sinnapoole, et äkki oligi saku originaal.
keel muutus mõned minutid hiljem jahedaks, kurgulagi tõi omakorda esile miskise hõrgu humala meki. mis tähendab seda, et janukustutajana on saku kuld omal kohal.
veel paar minutit hiljem tekitasid süljenäärmed ahelreaktsiooni, mis tipnes neelatustega.
alk. 5,2%vol. janukustutaja tekitas hoopis suurema janu.
kui joomata oli 0,1l, kerkis maost gaasipilv, mis kulmineeris röhatusega.
mis omakorda taas viis mõtted saku originaalile, mida rahvasuus on nimetatud "lambakuseks". andestust, õllemeistrid, kui ühe pooleliitrise õlle joomisega mõte liigub ikka ja jälle, kolmandat korda, teise õllesordi manu, siis on kas tegu selle viimatise järele ahvimisega või te üritate originaali kulla pähe maha parseldada.
mingi kriitika peate küll omaks võtma.
kokkuvõtteks paistab, et saku õllede koorekiht on janutekitajana kindlasti hinnalisem õlu baarmenidele.
mina igatahes eelistan saku õlledest saku kullale rocki, porterit ja tumedat.

2 kommentaari:

ÖöHulkur ütles ...

Huvitav kokkusattumine, mool paar tutvat, kesse muidu ikke Kulda larpisivad, kiruvad nyit, et ep tee inämb Kullal ja Orikal vahet... Nigu villitass ja müvväss sama laari 2 eri nime all.
Soovitasin noile ohhoopis Saku Heledat, tuu pole viil naa nässu keeratet.

parmukiller ütles ...

kahju, lihtsalt kahju, kui see tõsi saab olema - nii lörtsitakse eesti õlu ja õllekultuur ära.
minu arvamus on asjast selline: antud partiisse villiti saku originaal - et seda müüa kallimalt ja kasum jääks ettevõttesse pidama. ega muidu vägevat reklaami et tehta.
loodetakse omanike poolt ilmselt, et pühade aeg ja kesse ikka nii tige on, peaasi, et rasvane piduroog matab/petab antud partii maitse ära.
igal juhul - mina saku kulda enam ei pruugi, ka siis, kui mulle peale makstakse.