6.7.10

saku kali

mis kuradi jama meie riigis käib?
käisin täna pea 30kraadise kuuma ilmaga poes.
riiulite vahel vaatas mulle vastu liitrine pudel saku kalja. vaatasin et kodumaine värk.
lugesin sildilt järgmist kirjet:
traditsiooniline kääritatud saku kali eesti vanimalt õlletehaselt, mis loodud 1820. aastal k.f.rehbinderi poolt
allpool oli omaniku pookstaavid juurde visatud
alk.0,5%vol.
ostsin selle heas usus, et kodumaine toode.
kulistasin pea terve pudeli tühjaks.
maitsel polnud nagu vigagi, aga omaaegsete kaljapüttidele ei saa see järgmisel sajandivahetuselgi ligi.
karamelli mekk lõi üle
keerasin pudelit ja mis ma siis edasi loen:
valmistatud rukki- ja odralinnastest virde naturaalsel kääritamisel. kääritusprotsessi tulemusena tekib kalja ka pisut alkoholi.
laagerdatud kaljavirre filtreeritakse ning enne pudelisse villimist lisatakse veidi süsihappegaasi. nii säilib jook värske ning on väärt janukustutaja.
valetavad raisad. minul alles janu tekkis.
siis keerasin veel pudelit kus koostis välja toodud :
vesi, glükoosi-, fruktoosisiirup, odralinnased, rukkilinnased, oder, kaljavirdekontsentraat, süsihappegaas, lõhna- ja maitseaine (sisaldab sojat, nisu ja piima), pärm.
ei sisalda säilitusaineid.
tekkis küsimus, mis kuradi pärast nad kontsentraati lisavad, glükoosi- ja fruktoosisiirupit juurde segavad, kui asi on naturaalne. ja ma ei saa aru, miks peab koostisesse piima sisse kallama. sojast rääkimata.
jõudsin parima kohani kogu selle asja juures.
mis te arvate, kus saku kali valmistatud on?
täiesti mööda panete, kui te "sakus" ütlete.
õige vastus on: ukrainas slavutitši õlletehases.
sakul on anult müügiluba.
kui sakus ei valmistata kalja, siis küsiksin sellist asja: miks ei turustata seda kalja näiteks "ukraina kalja" nime all.
miks saku õlletehas vassib?

enam ma saku orki ei lähe.

mitmed niinimetatud "kaljatootjad" ostavad oma kraami sisse, mitte ei pruuli ise.
haledad olete, et ei saa kodumaal naturaalset kalja pruulitud ega pudelisse villitud.
alecoqi oma pole ka parem, kui nad ostavad valgevenest oma kalja sisse.
teised tootjad teevad kontsentraadist oma jooki.
aga et keegi võtaks kätte ja pruuliks ise kodumaisest leivast kalja, seda pole.
kuradi kurat.
hinne antud kaljale on kümnepallisüsteemis hale 3.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Hale, ma ütleks