21.12.09

õlletest: jäägri õlu

käisin täna metsas rassimas.
päris ilus olemine üle pika aja - lausa jõulune tunne - lumi tuli peenikeste helvestena alla. ilm polnud nii külm, mis mõned päevad tagasi, kui aiateibad paukusid.
hommikul hoiatati meediumis: täna on aasta lühim päev. siis sai vastavalt varakult poes käidud.
näppu juhtus seekord taaskord puls'i reljeefkirjaga pudel. sildi värv oli siiski roheline ning beezis vanas gooti kirjas oli jäägriõlu, mille kohal tedrekuke motiiv.
kohapeal sain selgust, et tegu on tumeda ürdimaitselise laagerõllega.
kodus korkisin pudeli lahti. kallasin vedeliku puhtasse kannu. mis sai kaunistatud tumeda vedeliku ja helepruuni rikkaliku vahuga. lõhna järgi otsustades pole vist selles õlles humalaid kasutatud.
mekkima asudes tajusin õrna maltoosa ehk odralinnase maitse,
magusamaitseline õlu vist sobiks naisterahvale, mitte karmile isasele, kelle hulka kuulutan jäägriameti pidajad.
siiski-siiski tekkis mõru tunne keele peale, aga see on väga õrnake. võib olla tekitasid selle lubatud ürdid, mis sinna sisse segatud. mina igal juhul ei tuvastanud mingit rohutaimede lisaväärtust. partiisse oli unustatud lisada ehk?
juba jõudsin mõttesse vajuda, miks seda magusat õllet nimetati jäägriõlleks - germaanlastel on ürdiliköörid, mida meilgi väga hästi tuntakse. ilmselt magusad ürdiliköörid panidki puls'i õllemeistritele pähe oma magus õlu nimetada jäägriõlleks.
keel ja meel naudisklevad seda õlut juues.
meenus kunagine puls'i kirsiõlu, mis ilmselt sama retsepti alusel pruulitud...
pooleliitrine alc 5,4%vol. sobib nii noorhärrale, kes soovib oma preilnat üllatada, teadupärast paljud naised põlgavad õlle ära, jäädes siidri-gini-veini peale, kui ka teistele õllesõpradele, kes kõrtsides või koduse peo pidamisel kesvamärjukest pruugivad tuju tõstmiseks. et laululugu üles lüüa, tuleks vähemalt mitme-setmekesi oma liiter-paar nina peale ära juua. või siis ajaviiteõllena tarbida.
minul igatahes on küll tuju vähe mõnusam, kui enne õlletesti.

mitmed sõbrad on küsinud ja soovitanud anda hinnangut pallide näol.
ei julge nagu neid punkte anda, sest iga inimene on individuaalselt erinev, ehk siis - niipalju kui on inimesi, on ka arvamusi.
maitse üle teatavasti kakeldakse.

minu isiklik hinnang siiski kolme õllesordi võrdluse tulemusel 10palliskaalal:
puls'i jõululegend - 8
saku kuld - 3
puls'i jäägri õlu - 7


lõpuks lisaksin juurde, uurides silti tuvastasin, et mitte pärnu õlletehas ei pruuli puls'i, vaid haljalas asuv viru õlu, mis kuulub taanlaste harboe'le.
laksatasin käega otsaette ning kirusin, võttes kõik pühakud üksteise järel letti - viru õlu ostis mõni aeg tagasi h.f.puls'i koos sarvede ja sõrgadega ära.

Kommentaare ei ole: